Type ontharders

Waterontharder met Ionenuitwisselingshars en zoutbak.

Hoe werkt het?

Dit type waterontharder wisselt kalk en magnesium om voor natrium in het water met behulp van haar harskernen. Het aanwezige kalk en magnesium blijft achter op de harskernen. Wanneer deze verzadigd zijn spoelt de waterontharder met het pekelwater uit de ingebouwde zoutbak de harskernen weer schoon. Dit pekelwater gaat rechtstreeks het riool in. Dit proces heet regenereren, doorgaans gebeurt dit eenmaal per week. Het regenereren duurt ongeveer een uur en vrijwel altijd in de nacht zodat je altijd water hebt.   

Voor- en nadelen

Voordelen van dit type waterontharder zijn dat het water 100% onthard kan worden, dit betekent dat er geen kalk en magnesium in het water achterblijven. Daarnaast zijn deze apparaten instelbaar naar voorkeur. Zo kun je hem instellen op hoeveel DH (Duitse graad) je fijn vindt. Afhankelijk van het model kun je tot 3/4 maanden met een voorraad zout totdat je deze pas hoeft bij te vullen.

Nadelen van dit type zijn dat de aanschafprijs meestal hoger ligt dan een waterontharder met filter of een magnetische. Als je niet technisch aangelegd bent betekent het vaak dat een installatiebedrijf de montage zou moeten uitvoeren. Ook gebruikt de waterontharder elektriciteit en heeft hij een afvoer nodig.  


Waterontharder met magneet

"Om te beginnen is mijn persoonlijke ervaring dat dit niet werkt! een beetje het Jomanda gevoel krijg ik erbij..."   

Hoe werkt het?

Dit type waterontharder focust zich op kalkpreventie en niet op ontharden van het water. Met magneten voorkomt de waterontharder dat calcium en magnesium met elkaar verbinden waardoor er geen kalkkristallen kunnen ontstaan. Wanneer er geen kalkkristallen kunnen ontstaan zal er geen kalkaanslag achterblijven in je badkamer, keuken en huishoudelijke apparaten. Deze waterontharder haalt het calcium en magnesium er dus niet uit maar past de samenstelling aan.

Echter bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt. Drinkwaterbedrijf Vitens, KWR (het kennisinstituut van de drinkwatersector) en hoogleraar drinkwatervoorziening Jan Peter van der Hoek van de TU Delft geven dit onafhankelijk van elkaar aan.

 Voor- en nadelen

Voordelen van dit type waterontharder zijn dat ze doorgaans erg goedkoop zijn, geen onderhoud nodig hebben en het installeer gemak. Je klikt het binnen 1 minuut op je waterleiding! Nadelen van dit type zijn dat je geen zekerheid hebt of je kalkproblemen zijn opgelost aangezien het kalk en magnesium niet uit het water gehaald worden en de techniek niet wetenschappelijk bewezen is.


 Waterontharder met filter

Hoe werkt het?

Dit type waterontharder focust zich op kalkpreventie en niet op ontharden van het water. Het apparaat werkt met een verwisselbaar filter. Het filter past de structuur van kalk en magnesium aan waardoor ze minder ‘’hard’’ zijn. Door de nieuwe structuur zal er geen kalkaanslag achterblijven in je badkamer, keuken en huishoudelijke apparaten. Deze waterontharder haalt het calcium en magnesium er dus niet uit maar past de samenstelling aan.


Voor- en nadelen

Voordelen van dit type zijn dat ze iets goedkoper in aanschaf zijn dan de waterontharder met harskernen. Een ander voordeel is dat er geen elektriciteit en afvoer nodig zijn.

Nadelen van dit type zijn dat de waterontharder in aanschaf goedkoper lijkt maar een nieuw filter kost al gauw tussen de €200-400! Gemiddeld gaat een filter maar 1-3 jaar mee. Een ander nadeel is dat het kalk en magnesium niet uit het water gefilterd worden hierdoor kun je in de praktijk problemen blijven ondervinden. 

 
E-mailen
Bellen