Ventilatie systeem soorten

Kies voor een aangenaam binnenklimaat en een gezonde woon- en werkomgeving. Onze ventilatie oplossingen zorgen voor prettige leefomstandigheden in uw pand of woning. Noya installatietechniek verzorgt graag een goed systeem voor luchtbehandeling. Dit is eventueel te combineren met een compleet afzuigsysteem voor keuken, toilet en badkamer. Hieronder ziet u een tal van ventilatie systeem soorten. Type C is wat in de huidige markt het meeste "standaard" voorkomt daarna komt Type D, wat ook wel een balans systeem (Warmte terugwinning)  wordt genoemd.


Systeem A

Systeem B

Systeem C

Systeem D

Met dit systeem wordt lucht op een natuurlijke manier aan- en afgevoerd. Er komt dus geen toestel aan te pas. Systeem A wordt toegepast in bestaande woningen die niet grondig gerenoveerd moeten worden.

Maar deze manier van verluchten is verouderd en niet aan te raden. Niet alleen ventileert het op de meest ongelijkmatige manier, het is ook het duurste systeem door het warmteverlies in de winter.

Bij nieuwbouw en grote renovaties zijn ventilatiesysteem C of D aangeraden. Gaat u enkel het raamwerk vervangen, dan kunt u kiezen voor ramen met ingebouwde verluchtingsroosters. Zo hebt toch altijd voldoende verse, gezonde lucht in huis.

Dit systeem regelt de luchttoevoer mechanisch, terwijl de afvoer op een natuurlijke manier gebeurt. Ventilatoren in de keuken, woonkamer, gang en slaapkamers voeren verse lucht aan. Vervuilde lucht gaat naar buiten via roosters in vochtige ruimtes zoals toilet, badkamer en wasruimte. Ventilatiesysteem B wordt weinig toegepast in woningen omdat het moeilijk is de energienormen te halen.

Ventilatiesysteem C is het tegenovergestelde van B: verse lucht komt op een natuurlijke manier binnen, vervuilde lucht gaat mechanisch naar buiten via roosters in het toilet, de douche, badkamer, berging en keuken. Om de verse lucht vlot te verspreiden, worden de binnendeuren onderaan afgekort of worden er ventilatieroosters ingewerkt. Ook tussen de binnenmuren kunnen roosters geplaatst worden.

Voordelen

Deze installatie is relatief goedkoop omdat er geen mechanische luchttoevoer aan te pas komt. U verliest ook minder ruimte in uw woning omdat er enkel afvoerbuizen nodig zijn.

Nadelen

De toevoer van verse lucht is moeilijk te regelen wat zorgt voor een onregelmatig binnenklimaat. Zo kunnen de kamers in de winter snel afkoelen door de koude lucht. Om geen warmte te verliezen worden de roosters van de luchttoevoer vaak uitgeschakeld waardoor er geen verse lucht meer in huis komt. In de zomer warmen de kamers sneller op door de natuurlijke luchttoevoer.

Zoekt u de perfecte woningventilatie, dan is systeem D de beste keuze. Zowel de aan- als afvoer van lucht gebeurt volledig automatisch zodat het klimaat binnen altijd optimaal is. Dit systeem wordt ook balansventilatie genoemd omwille van de gelijkmatige luchtverdeling. Gebruikt u een warmtewisselaar, dan verliest u zelfs geen warmte.

Voordelen

Omdat balansventilatie een volledig gecontroleerd systeem is, zal de luchtstroom in uw woning altijd optimaal zijn. Bij ventilatiesystemen die niet volledig geautomatiseerd zijn, hangt de luchtkwaliteit af van de natuurlijke luchtstroom.

De mogelijkheid tot warmteterugwinning is een ander groot voordeel van balansventilatie. Dit gebeurt door de koude buitenlucht tijdens de winter te laten kruisen met de warme lucht die afgevoerd wordt. Die extra warmtewinning maakt de meerkost van het energieverbruik ruimschoots goed.

Ook zijn er geen raam- of gevelroosters meer nodig, wat een ander groot voordeel is. Dat is niet alleen mooier, het spaart u tegelijk heel wat poetswerk uit.

Nadelen

Bij slecht geïsoleerde woningen die onvoldoende luchtdicht zijn, is dit systeem niet rendabel. Gaat u renoveren, isoleer dan voldoende. Nieuwbouwwoningen moeten sowieso voldoen aan de strenge isolatienormen.

Voor een goede werking van het systeem, moet u de filters regelmatig reinigen. Hoe vaak hangt af van het gekozen product en de te verluchten oppervlakte. Die informatie krijgt u uiteraard van ons als we het systeem installeren. 


Ventilatie zorgt voor schone lucht in huis en dat is super belangrijk voor je gezondheid. Vuile lucht veroorzaakt of verergert bijvoorbeeld allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. En schimmel. Maar ventileren is iets anders dan luchten en wordt bovendien steeds belangrijker.

Wat is het verschil tussen luchten en ventileren?

Bij luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Zodra je het raam of de deur weer dichtdoet, hoopt de vervuiling zich weer op. Bij ventileren wordt frisse lucht continu af- en aangevoerd.

Waarom is luchten in de meeste gevallen niet meer genoeg?

Vroeger, toen de huizen nog oud waren (ok, op dat moment waren ze nieuw), hadden we genoeg aan natuurlijke ventilatie. Via naden en kieren, roosters en klepraampjes kwam schone lucht binnen. (Let op: dit betekent niet automatisch dat de ventilatie in oude, slecht geïsoleerde huizen goed is.) 

Maar inmiddels zijn woningen steeds beter geïsoleerd (gelukkig, want: comfortabel, lagere energierekening en klimaatprobleem). En hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker ventilatie is. Er zijn immers geen naden en kieren meer waardoor automatisch schone lucht binnen komt.


Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang en het energieverbruik van een ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie staat de hele dag aan en verbruikt dus continu stroom. De kosten hiervan kunnen flink oplopen. 
Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie, maar liefst 95 procent nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox heeft. Deze box verbruikt ruim €80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Moderne boxen (op gelijkstroom) gebruiken tot wel tien keer minder stroom. Een nieuwe, zuinige ventilatiebox verbruikt slechts €8 per jaar en heb je in minder dan vier jaar terugverdiend.

(Bron HIER Klimaat ) 
E-mailen
Bellen