Warmtepomp? Hybride? All-electric?...

!!LET OP!!!  
IVM LEVERTIJDEN EN GRONDSTOFPROBLEMEN TIJDELIJKE STOP OP WARMTEPOMP AANVRAGEN!!!
i.v.m. leverproblematiek met warmtepompen is het voor ons niet mogelijk een vaste prijs te maken omdat tijdens de levertijden wat c.a.  6 a 8 maanden kan zijn achteraf de verhogingen doorgevoerd zullen worden door de groothandel.
(deze verhogingen zijn niet vooraf te bepalen. Hierdoor hebben wij besloten tijdelijk te stoppen met het aanbieden van warmtepompen)

 


Wat is een hybride warmtepomp
Op ieder verjaardagsfeestje komt er wel een interessante term als hybride warmtepomp, monoblock, subsidie, verduurzamen of van het gas af voorbij. Het zijn populaire termen, maar stiekem weten de meesten eigenlijk nog niet helemaal wat het exact inhoud en doet. Het is al snel iets met door de buitenlucht je huis verwarmen of ondersteuning van je cv-ketel. In dit artikel leggen we je op een eenvoudige manier uit wat een hybride warmtepomp is, hoe dit samenwerkt met een bestaande of nieuwe cv-ketel en we blijven natuurlijk Nederlanders: of je bespaart met een warmtepomp.

-Wat kan een hybride warmtepomp

We hoeven je er vast niet meer op te attenderen dat de gasprijzen sterk zijn gestegen. Hiervoor zoek ook jij vast een passende oplossing. Normaliter begin je met het isoleren van je woning, maar dat is soms niet mogelijk of blijkt al gauw een enorme uitgave of verbouwing. Met een hybride warmtepomp kan je je woning verwarmen, door minder aardgas te verbruiken. Uit de buitenlucht wordt warmte gehaald, om je woning mee te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt stroom om dit te kunnen opwekken. Hybride wil zeggen dat er twee eigenschappen zijn. Een hybride warmtepomp is dus een buitendeel, de warmtepomp, die zoals gezegd door middel van stroom de buitenlucht gebruikt om je woning te verwarmen. Daarnaast heb je een binnendeel, de (bestaande) cv-ketel, die kan bijspringen wanneer de buitenlucht té koud is. Daarnaast zal de cv-ketel het warmte water leveren voor je douche, bad en je keukenkraan (tapwater).

-Voordeel van een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp heeft meerdere voordelen ten opzichte van de full electric warmtepomp.


-Subsidie hybride warmtepomp
We houden van een open en duidelijke communicatie, zo ook in dit artikel: we blijven Nederlanders, dus willen we ook graag gestimuleerd worden om een investering te doen. Deze stimulatie geeft de overheid ons in de vorm van een subsidie op de warmtepomp. De subsidies zijn dit jaar ten opzichte van vorig jaar met zo’n 50% gestegen. Bij een hybride warmtepomp van Vaillant zit de gemiddelde subsidie al op zo’n € 2.850,- euro. Op de website van de RVO staan de meest recente subsidiebedragen.

-Warmtepomp bij bestaande bouw
We merken dat er nog een bepaalde mythe leeft rond een warmtepomp dat je woning uitermate goed geïsoleerd moet zijn en zodoende enkel nieuwbouw geschikt is voor duurzame verwarming. Natuurlijk is het rendement beter bij een goed geïsoleerde woning, dat geldt ook voor je bestaande cv-installatie. Met een hybride warmtepomp ben je echter al snel in staat om je woning te verwarmen en flink gas te besparen, terwijl je je huidige cv-ketel (of indien ouder dan 15 jaar een nieuwe cv-ketel) als back-up houdt bij lage buitentemperaturen. Je hoeft dan dus ook niet je hele installatie om te leggen. Het is redelijk eenvoudig om te controleren of je woning geschikt is voor een warmtepomp.

-Warm water bij een warmtepomp:
Kies je echt voor de meest duurzame installatie, dan is een all electric warmtepomp kopen een uitstekend plan. Met een full electric opstelling wordt het tapwater, dus het water dat je gebruikt om te douchen of het warme water uit de keukenkraan, verwarmt door energie te halen uit de buitenlucht. Dit wordt opgewekt door de warmtepomp en opgeslagen in een boiler. Een all electric warmtepomp installatie zorgt er dus voor dat je volledig van het gas af bent. Maar als eerste stap in je plan om te verduurzamen en gas te besparen, kan je dus met een hybride warmtepomp “liften” op de techniek van de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van je woning, door het cv-zijdige water te verwarmen en de cv-ketel zorgt voor het verwarmen van je tapwater. 

-Terugverdientijd warmtepomp
Zoals eerder genoemd zijn de gasprijzen fors gestegen. Je wilt dus graag minder gas verbruiken en daarvoor is de hybride warmtepomp een uitstekende oplossing. De investering is, zeker met de genoemde subsidies, bij een hybride warmtepomp installatie te overzien. Bij hybride warmtepomp installaties gaan wij uit van een rendement (COP) van 400%.
Om een voorbeeld te geven: bij 2000m³ gasverbruik bij volledig cv-ketel (dus op gas) in de bestaande situatie, zou een 100% rendement (elektrische ketel) 20.000kW op jaarbasis verbruiken.
Een (hybride) warmtepomp met een COP4 (400% rendement), zou dan bij volledig werking een verbruik hebben van 5000kw op jaarbasis. Maar in praktijk gebruik je vaak 60-70% de warmtepomp en het overige deel neemt de cv-ketel dit over. De genoemde 2000m³ gas zou dan bij een hybride installatie dus nog zo’n 700m³ worden. Je stroomverbruik zal toenemen, we adviseren dan ook altijd om zonnepanelen te plaatsen, om dit verbruik te compenseren.

-Offerte hybride warmtepomp installatie
Mocht je hebben onderzocht of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp installatie en ben je benieuwd wat een warmtepomp kopen kost, dan kun je bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen

 
E-mailen
Bellen